• Twitter
  • Instagram
  • Discord
  • Telegram

Bakåtlänkar ━ Vad är det och Varför behövs de på en Webbsida?

Bakåtlänkar ━ Vad är det och Varför behövs de på en Webbsida?

Du kanske har hört om vikten av bakåtlänkar för en webbsida. Bakåtlänkar eller inlänkar leder från en webbplats till en sida på en annan webbplats. Google och andra stora sökmotorer tar dessa bakåtlänkar eller inlänkar i beaktande när en sida rankas för organiska sökningar.

Vad är bakåtlänkar?

Bakåtlänkar eller inlänkar är inget nytt utan de har funnits med länge som en viktig del av SEO för en webbsida. Även om Google har gjort tusentals ändringar (över 3000 ändringar under 2018) sedan inlänkar kom in som en viktig del av SEO så kvarstår vikten av dem. I motsats till vad många kanske tror så är det ett faktum att en bakåtlänk med hög kvalitet kan vara mer värt än 1000 av låg kvalitet. Enkelt beskrivet så är en bakåtlänk en länkning mellan din webbsida och en annan. En högkvalitativ bakåtlänk är en länk som kommer från en sida med hög auktoritet ━ alltså en sida med hög trovärdighet och som rankas högt. En sådan länkning är guld värt. De är svåra att få, men de är mödan värt.

Varför är bakåtlänkar viktiga?

Bakåtlänkar är viktiga för att de berättar för sökmotorerna att din sida är bra. De är som att en annan sida röstar på din sida. I princip säger de att innehållet på din webbsida är värdefullt, trovärdigt och användbart. Ju fler “röster” du har desto högre kommer din webbplats att rankas av Google och andra sökmotorer.

Vilka länkar ska man försöka få?

Som nämndes förut så borde bakåtlänkar komma från en sida med auktoritet och som har ett innehåll som är relaterat till din sida. Det är bra om det relaterade innehållet är något som till exempel Google värderar högt. Sådant bör komma naturligt. Om min webbsida handlar om coaching och jag länkar till Biltema så går det inte riktigt ihop. Länkningen har inget mervärde för besökarna.

Hur får man andra sidor att länka till ens webbsida?

Först och främst För att andra sidor skulle vilja länka till ens webbsida så måste man ha något av värde. Det kan faktiskt vara vad som helst som är tillräckligt intressant för att locka människor. Till exempel en blogg, ett intressant innehåll eller ett spel. Grundregeln är, som allt annat med SEO, att innehållet ska vara intressant, originellt och givande för besökarna. Länkar från andra sidor är med andra ord något man förtjänar genom att ha bra innehåll.

Vilka olika sätt finns det att göra bakåtlänkar På?

Sätten är många, men låt mig säga som så att alla sätt äro bra förutom de dåliga… Vissa sätt är bra för en viss webbsida, men kanske inte just för din. Det är bra att veta att det inte bara finns ett sätt att bygga bakåtlänkar på, utan flera ━ och inga av dem är speciellt lätta och inte alla passar för alla typer av företag. Man kan få bakåtlänkar genom allt från välgörenhet där en donation tackas med en länk, till pressinfo, gästbloggande eller en podcast. Som sagt, sätten är många och bör anpassas till ens verksamhet. Jag kommer att behandla de olika sätten enskilt i ett separat blogginlägg, så håll utkik, det kommer mer.

Behöver du hjälp med att få inlänkar till din webbsida så är det bara att skriva till Christina@lunarstrategy.com eller om du har några andra frågor så är det bara att mejla.

Bakåtlänkar ━ Vad är det och Varför behövs de på en Webbsida?
David Kevin Jeppesen
Raised in the spring of technology, solving problems and finding simple digital solutions is part of my nature. I’m a teachable individual who is always eager to learn and develop as a person.

Is your gamefi project Losing growth momentum? - Strategies for growth in the bear market

Läs mer