• Twitter
  • Instagram
  • Discord
  • Telegram

Förstå grunderna i marknadsföringstrattar

Förstå grunderna i marknadsföringstrattar

Har du någonsin hört talas om marknadsföringstrattar? Om du har någon kunskap i marknadsföring är det troligt att du åtminstone har hört talas om begreppet.

I veckans blogginlägg går vi igenom grunderna och ger dig några tips om vad som är bra att tänka på när du skapar en marknadsföringstratt för ditt företag.

Allt handlar i grund och botten om att locka nya kunder eller besökare till ditt företag.

Medvetenhet

Det första steget i en marknadsföringstratt är att skapa medvetenhet. Du förklarar kort om vad, varför, vem, var och hur. Det är särskilt viktigt att förklara varför din produkt eller tjänst kommer att göra skillnad och vad som gör att den skiljer sig från andra. Vem kommer dra nytta av din produkt eller tjänst? Var kan man köpa den eller kontakta dig? Detta steg bör ge en allmän bild av vad ditt företag är och vad du gör.

Det första steget i marknadsföringstratten kan till exempel vara att någon ser din annons på sociala medier, hör om dig i en podcast, söker efter din typ av produkt på Google eller att de tittar på en YouTube-video på din kanal.

Medvetenhet

Intresse

Många som kanske hörde om dig i första steget vet nu vem du är men normalt sett går de flesta vidare någon annan stans. De som är kvar är dock nyfikna och vill veta mer. Nu kanske de tittar runt på din webbplats och letar efter specifika produkter eller information. Kanske börjar de prenumerera på din kanal eller nyhetsbrev och ger dig några gilla-markeringar. Kanske anmäler dig sig för att vara med på ett av dina webbseminarier.

I detta skede är det fantastiskt att inkludera uppmaningar till handlingsmetoder ("call to actions") som leder dem mot övervägande och konverteringsstegen.

Övervägande

Vid detta steg är vi mycket nära en konvertering. Det är uppenbart att de gillar din produkt eller tjänst. Vad som vanligtvis händer här är att de jämför dig med dina konkurrenter för att se var de skulle få mest valuta för pengarna. Nu är det dags att visa dem din hemliga ingrediens som bara du kan framställa!

Kom ihåg att värdet eller den speciella ingrediensen ibland ligger i hur du presenterar dig själv, personlighet, lyhördhet och att du möter dem på en personlig nivå. I slutändan värderar människor förtroende och ömsesidig förståelse högre än funktionalitet eftersom det är vad som behövs i alla former av en långvarig relation.

Övervägande

Om du exempelvis har en bra produkt men inte svarar kunden när de har problem med den så misslyckades du. Om du är expert på vad du gör men du betjänar dem med ett dåligt humör, är de mindre benägna att ringa dig igen. Det handlar mycket mer om att skapa en bra konsumentupplevelse än vad vi kanske tror - särskilt i en konkurrenskraftig miljö.

Konvertering

Nu är det dags ta fram dina erbjudanden till bordet. Tänk dig att de är redo att ta fram sitt kreditkort och du måste erbjuda något som faktiskt får dem att ta ut det ur plånboken och göra ett köp.

Exempelvis kan du ge dem en gåva om de beställer din produkt före ett visst datum. Kanske kan du erbjuda dem en veckas gratis provperiod för att prova din molnbaserade programvara eller en gratis e-bok eller kurs. Något som inte kostar dig mycket (eller något alls) men ger kunden mycket värde är ett utmärkt sätt att få kunden att känna att de får mer för sina pengar än de hade förväntat sig.

Konvertering

Alla företag, produkter och tjänster är olika och det finns en specifik formel som fungerar för var och en. Utmaningen är att ta reda på vad som binder bandet mellan dig och dina kunder.

Med en bra marknadsföringsstrategi kan du möta dina kunder på alla nivåer i marknadsföringstratten. Vi hjälper dig att driva din publik genom hela processen och ger dig fler konverteringar!

Förstå grunderna i marknadsföringstrattar
Sandra Vukovic
Content & Marketing Specialist at Lunar Strategy
Mer från författaren
Inga andra artiklar från denna författare.

Is your gamefi project Losing growth momentum? - Strategies for growth in the bear market

Läs mer