• Twitter
 • Instagram
 • Discord
 • Telegram

Fullständig check-list för att samla in pengar till ditt Web3-projekt

Fullständig check-list för att samla in pengar till ditt Web3-projekt

Tusentals nya projekt ansluter sig till krypto-ekosystemet varje månad, men bara ett fåtal utvalda av dem tar sig vidare längre än startfasen. Detta beror främst på att projektet inte har tillräckligt med finansiering för att behålla sin marknadsföring, utvecklare och andra teammedlemmar. Men att få investeringar i kryptovärlden är inte så skrämmande som det verkar, så här på Lunar Strategy har vi satt ihop en fullständig checklista för att samla in pengar till Web3-projekt.

Vad är ditt incitament?

Innan vi visar dig hela checklistan är det viktigt att förstå vad incitamentet är för potentiella investerare. I Web3-världen kan du ge investerare incitament genom att erbjuda tokens för förhandsförsäljning eller tidiga insikter i projektet. Men, i slutändan vill investerare få avkastning, så en förförsäljningsrunda där tokens säljs billigt är det vanligaste incitamentet du kan ge till krypto VCs (Venture Capitalists). Att se till att du förstår ditt incitament innebär:

 • Förstå ditt värdeerbjudande.
 • Förstå din plats på marknaden.
 • Känna till din intjänandeplan (mer om detta senare).
 • Känna till din tokenomics.

Förhandsförsäljning av krypto är framgångsrik av samma skäl som för TradFi. De gör det möjligt för dem som har pengar att investera i potentialen att säkra sina satsningar. Om du till exempel är en perpetual exchange kan investerare tro att det är framtiden för DeFi, och att investera i tokens i en förhandsförsäljning är ett bra risk/avkastningsförhållande för dem. Tokens för förhandsförsäljning är också tillräckligt billiga för att riskkapitalister ska kunna ha en låg strike rate och ändå vara lönsamma.

Förhandsförsäljningar med stora tokenincitament kan dock ses ner på av kryptogemenskapen, så det är viktigt att tydligt hantera förväntningarna och förstå vad som händer om man säljer för många. Glöm helt enkelt inte att det finns många andra sätt att samla in pengar i Web3!

Vad letar investerare efter?

En annan pusselbit är att förstå vad investerare letar efter. Det finns en mängd olika svar på detta, men här är de tre viktigaste:

 • Maximering av avkastningen

Investerare är ute efter att maximera sin avkastning på investeringen (ROI), oavsett om det är på kort eller lång sikt. Att se till att du är medveten om detta och låter investeraren veta exakt hur den potentiella uppsidan ser ut är otroligt viktigt. Om någon bad dig investera i något är en av de första saker du förmodligen skulle fråga dig: Vad får jag ut av det? Använd det tankesättet när du närmar dig investerare.

Investerarnas potentiella avkastning baseras på din nuvarande värdering och vilken andel av det egna kapitalet du är villig att ge bort för kapital. Ju högre värdering, desto mindre potentiell avkastning från investerarna.

 • Aktiva eller passiva investerare

Om vi utgår från informationen i föregående punkt är det också viktigt att tänka på om de investerare du vänder dig till är aktiva eller passiva. Aktiva investerare är i huvudsak en del av teamet och spelar en viktig roll som rådgivare i ditt beslutsfattande, medan passiva investerare enbart tillhandahåller kapital. Var och en ger sina egna för- och nackdelar, men det är ett nödvändigt beslut att fatta.

 • Investerare letar efter sätt att antingen integrera ditt projekt i sin nuvarande verksamhet eller hitta synergier.

Förutom att maximera en investerares avkastning kan du ge dem värde genom att förstärka deras nuvarande partnerskap eller verksamhet. Fråga dig själv, hur kan jag ge värde till mina potentiella investerare utan att behöva släppa fler av mina tokens? Det kan till exempel handla om att hitta samarbeten mellan ditt projekt och ett annat partnerskap som de kanske har eller genom att ge tidig information till en grupp som de driver.

Låt oss gå vidare till de viktiga punkter du behöver tänka på och en fullständig checklista för att samla in pengar i Web3!

1. Se till att ha ett whitepaper och ett övertygande pitch deck redo

Ditt pitch deck för projektet ska vara professionellt, direkt och engagerande. Investerare tittar på hundratals olika pitch decks, så om ditt inte fångar deras uppmärksamhet direkt spelar resten ingen roll!

Viktiga punkter som bör tas upp är följande:

 • Det problem du löser
 • Tokenomics bakom ditt projekt.
 • Vad den potentiella fördelen är för investeraren.

Även om pitch decks ofta ses som en korsning med TradFi är de lika viktiga i Web3 som ditt whitepaper. Ursprunget för samtliga framgångsrika kryptoprojekt är deras whitepaper som förklarar exakt vad de gör och varför. Å andra sidan är ditt pitch deck mer anpassat till vad investerare vill se, till exempel potentiell avkastning på investeringar och varför ditt projekts token kommer att öka i värde.

2. Hitta riskkapitalister som är intresserade av ditt projekt

Som vi nämnde ovan är riskkapitalistinvesteringar ett utmärkt alternativ för att skaffa kapital i Web3. Du måste dock hitta sådana som resonerar med det problem du försöker lösa. De kommer inte bara att vara mer benägna att investera i ditt projekt, utan de är också mindre benägna att dumpa en stor del av sina tokens när de väl låser upp sina tokens.

För att hitta riskkapitalister bör du nätverka med likasinnade personer och projekt som har erfarenhet av kapitalanskaffning och förstår vad du ska leta efter. Riskkapitalbolag som har en positiv inställning till ditt projekt är också mer benägna att acceptera ett längre tidsschema för förvärv av aktier, vilket minskar det totala försäljningstrycket, vilket gynnar dig och ditt community.

Lyckligtvis har våra experter på Lunar Strategy skapat en fullständig lista över investeringsfonder för Web3 som innehåller några av de främsta riskkapitalbolagen som för närvarande investerar i Web3-området. Observera att alla dina Web3-investeringar inte behöver komma från topp VCs, särskilt om du är ett mindre projekt. I stället kan du välja att gå den rättvisa lanseringsvägen genom en lansering plattform, som ger investerare en lika stor möjlighet att hjälpa dig att samla in pengar.

Som ovan bild visar var tillväxten i webb3-investeringar mycket större än i alla andra sektorer, vilket visar att de är intresserade: det gäller bara att få deras uppmärksamhet.

Läs: The Complete Web3 VC Investment Funds List

3. Använd en populär Launchpad

Launchpads är finansieringsplattformar som ger alla, inte bara riskkapitalister, en chans att investera i tidiga projekt innan de blir offentligt noterade. Launchpads erbjuder möjligheten att vara en helt rättvis lansering, vilket innebär att först till kvarn gäller, eller att whitelista dina ansökningar i förväg.

Inom krypto är mängden investeringar du får ofta beroende på hur många ögon som sett ditt projekt innan det lanseras. Du kan ha världens bästa projekt men inte få någon investering eftersom plattformen du använder inte är populär. När du funderar på att göra en förhandsförsäljning eller offentlig försäljning bör du överväga att titta på de mest populära lanseringsplattformarna. De är inte bara ofta decentraliserade, utan de får också mycket uppmärksamhet från stora riskkapitalbolag och mindre återförsäljare, vilket maximerar räckvidden i båda sektorerna.

Beroende på vilket ekosystem ditt projekt lanseras i är populära launchpads bland annat Binance Launchpad, Babylons, Polkastarter och Seedify.

4. Hur ska man närma sig investerare?

Med ovan informationi bagaget kanske du frågar dig själv hur du ska närma dig investerare i första hand? Tja, nu när större delen av affärer sker online behöver inte alla möten ske personligen.

Med expansionen av Web3 utnyttjar enskilda personer plattformar för sociala medier som traditionellt inte används för företag för att hitta potentiella investerare för sina projekt. Plattformar som Twitter och Linkedin är en perfekt miljö för investerare eftersom affärskulturen inom Web3 är mycket mer informell än traditionella metoder. Men, man får inte bortse från fysiska evenemang, t.ex. Web3-konferenser, som är ett utmärkt sätt att nätverka och träffa potentiella investerare face-to-face. Det är trots allt mycket lättare att göra ett gott intryck personligen än online!

5. Förbättra din pitch

När strategin är på plats och plattformen bestämd är det nu dags för det sista steget för att samla in pengar i Web3: att finslipa din pitch! Med hjälp av alla råd som nämns ovan är det viktigt att skapa en kortfattad pitch till investerare som visar ditt projekt och varför det kommer att gynna dem. Kom ihåg att du måste tillfredsställa investerarnas intressen om du vill att de ska ge dig pengar till att börja med. Det innebär att du behöver berätta för dem vad du kommer att använda deras pengar till och hur de kommer att få avkastning på sin investering.

Pitching kan vara en nervpirrande upplevelse, så övning ger färdighet. Se till att du känner till alla detaljer om projektet innan du startar så att du kan besvara alla frågor som potentiella investerare ställer.

Slutsats

När allt kommer omkring finns det ingen renodlad steg-för-steg guide för att samla in pengar i Web3, men om du följer den här checklistan kan du se till att du är så redo som möjligt! Du bör känna dig trygg i det faktum att hundratals toppföretag redan är intresserad och använder Web3-tekniker. Infografiken nedan visar att till Tesla, Meta och Instagram, bland många andra, är villiga att ta steg in i Web3-världen.

Fullständig check-list för att samla in pengar till ditt Web3-projekt
Tim Haldorsson
CEO of crypto and Web3 marketing agency Lunar Strategy, involved in the crypto scene since 2017. Provides forward-thinking Web3 marketing insight as a contributor to Cointelegraph, Rolling Stone, Daily Coin, NFT Plazas, and Finance Magnates.

Is your gamefi project Losing growth momentum? - Strategies for growth in the bear market

Läs mer