• Twitter
 • Instagram
 • Discord
 • Telegram

Google Analytics 4 – Ett måste för SaaS företag?

Google Analytics 4 – Ett måste för SaaS företag?

Google Analytics 4 introducerades i oktober 2020 och kom med många spännande nyheter. Det finns inte bara ett nytt grafiskt användargränssnitt som är mer i linje med Google Ads och Google Search Console - det är nästan ett helt nytt verktyg, förbättrat och förfinat för framtiden med avancerad rapportering.

Man kan fortfarande se en pågående trend med företag och marknadsföringsbyråer som undviker att göra en övergång till den nya plattformen. Det är inte en tillfällighet, eftersom det fortfarande finns många där ute som inte förstår värdet av datadrivet arbete och fortsätter att fatta viktiga marknadsföringsbeslut baserat på gissningar och instinkter istället för verkliga data och siffror. Därutöver kan det potentiellt spara upp till cirka 130 000 dollar per år, eftersom det erbjuder ett gratis (eller nästan gratis) alternativ till några av de funktioner som tidigare bara fanns i Google Analytics 360, där ett bra exempel är den direkta integrationen med Google BigQuery.

Trots att Google Analytics 4 kommer med fantastiska möjligheter för webb & dataanalys förbattrade det inte omdelebart rapporteringen för de flesta onlineföretagen. Hur som helst har denna version blivit speciellt användbar för SaaS företag genom att spåra data utan avbrott mellan stationära, mobil och SaaS applikationer. Övergripande trattanalys har förbättrats och kommer därför att leda till en Kundresa som är enklare att följa.

Så vilka fördelar kan vi förvänta oss när vi går från Universal Analytics till den nya versionen?

Först och främst en förbättrad kundresa tillsammans med förbättrad engagemangsspårning. Vidhya Srinivasan, vice vd Google Ads, skrev nyligen ett blogginlägg vid tidpunkten för utgåvan, där hon beskrev hur Google Analytics 4 kommer att få oss att förstå våra kunders resa tydligare.

”Du kommer att få en bättre förståelse för dina kunder under hela deras livscykel, från förvärvande till konvertering och behållande. Detta är avgörande när folks behov snabbt förändras och du måste fatta beslut i realtid för att vinna - och behålla - nya kunder. Baserat på er feedback har vi förenklat och omorganiserat rapportering så att du intuitivt kan hitta insikter om marknaden baserat på den del av kundresan som du är intresserad av. ”

Taget från Googles blogginlägg Introducing the new Google Analytics 4.

Detta kommer definitivt att göra det enklare. Inget mer problem med att lägga till enskilda mätvärden över plattformar, segment, sidor etc. Det kommer att gå att se en översikt över data utan problem tillsammans med den nya Analytics. Ursprungligen avancerade inställningar som e-handelstrattar blir lättare att få tag på, hantera och fungera väl med implementeringen av GA4.

För att ge perspektiv på hur den nya GA4-funktionen förbättrar kundresan vill jag dela ett exempel.

Google Analytics tracking
Google Analytics tracking
 1. Först, föreställ dig en kund som hittar ditt SaaS företag via annonser på sin mobil.
 2. Plockar senare upp leaden igen, men denna gång besöker din webbsida från deras stationära dator och försöker få en bättre förståelse av din tjänst.
 3. Slutlige, beslutar sig för att ladda ner och konvertera i din IOS eller Android app.

I Google Analytics 4 blir denna resa mindre okomplicerad att följa och pussla ihop. Det finns flera identitetsområden, inklusive användar ID:n, vilket gör det möjligt att se om användare först upptäckte ett företag från en annons på webben och senare slutförde registreringen för en prenumeration i företagets app. Detta hjälper SaaS företag att få en bättre förståelse för hela kundens livscykel - från förvärv till konvertering och behållande.

Det leder oss direkt till en stor förändring i hur rapporter är organiserade genom att introducera Livscykelrapporten, som innehåller förvärv, engagemang, intäktsgenerering och behållande som kommer att ersätta den gamla strukturen med målgrupp, förvärv, beteende och konvertering.

Det är utformad för att hjälpa oss att organisera data i enlighet med högre detaljnivåer. Ett exempel på detta är att kunna se vilka kanaler som driver nya kunder i användarförvärvsrapporten och sedan använda rapporterna för engagemang och behållande för att förstå de val dessa kunder gör och om de stannar kvar, efter konverteringen.

En händelse & användarcentrerad plattform

En händelse & användarcentrerad plattform

Det har gjorts en del markanta förändringar i Mål & Händelser. Google Analytics 4 har gjort spårning av händelser mer begripligt och enklare att konfigurera. Istället för att hantera Kategori, Åtgärd, Etikett och olika typer av träffar spårar det nu varje träff som sin egen händelse. Ett exempel på detta är när någon visar en sida på en webbplats, så utlöses nu en sidvisningshändelse.

Google Analytics 4 händelser består av fyra kategorier som hamnar i följande ordning:

 1. Automatiskt insamlade händelser
 2. Förbättrade mätningshändelser
 3. Rekommenderade händelser
 4. Anpassade händelser.

Automatiskt insamlade händelser och förbättrade mätningshändelser behöver inte längre lägga till ytterligare kod på din webbsida / app och de loggas alla automatiskt genom att bara använda standardtaggen. Det finns en del standardparametrar associerade med varje händelse, helt anpassningsbara och det är möjligt att lägga till upp till totalt 25 parametrar per händelse. Du kan också utan problem växla mellan alla händelser du vill förvandla till en konvertering / mål.

En händelse & användarcentrerad plattform

Universal Analytics skapades inte med SaaS produkter i tanken. Eftersom dessa analyser vanligtvis inte baseras på flertal inköp utan baseras på prenumerationer, behövdes det alltid göras några kreativa tweaks.

Därför är den nya integrationen en stor tillgång för SaaS företag eftersom några av de viktiga konverteringarna kan spåras och loggas automatiskt utan några avancerade konfigurationer.

Till exempel:

 • Köp, uppgraderingarupgrades, förnyelser eller avbrytningar av prenumerationer under Automatiskt insamlade händelser

En Framtid styrd av AI utan webbkakor?

Med GDPR och integritetsslagar som blir strängare och mer reglerade vill Google fortsätta en resa mot en ökad närvaro utan webbkakor för att säkra framtiden för Analytics. Vidhya Srinavasan, vice vd för Google Ads, som nämnts tidigare i denna artikel, sade:

”Den nya Analytics är designad för att anpassa sig till en framtid med eller utan webbkakor eller identifierare. Den använder ett flexibelt sätt att mäta och kommer i framtiden att inkludera modellering för att fylla i luckorna där data kan vara ofullständiga. Detta innebär att du kan lita på att Google Analytics hjälper dig att mäta dina marknadsföringsresultat och möta kundernas behov nu när du navigerar i återhämtningen och när du möter osäkerhet i framtiden. ”

Google Analytics 4 kommer med nya AI-drivna insikter & förutsägelser. Dessa funktioner kan automatiskt varna användare för datatrender som till exempel omväxlande efterfrågan på en produkt de säljer. Tekniken kan också användas för att förutsäga resultat, såsom churnhastighet och de potentiella intäkter som ett företag skulle kunna tjäna från ett visst kundsegment. Dessa insikter kan hjälpa oss att förekomma val som våra kunder kan komma att vidta i framtiden och fokusera på målgrupper med högre värde.

Hur gör vi övergången till Google Analytics 4?

Google har gjort det rätt så enkelt, börja använda den nya plattformen parallellt med den universella och börja redan samla in viktig data i Google Analytics 4. Enligt Google är det bästa praxis att ha två implementeringar redo. En fullständig implementering för Universal Analytics och en fullständig implementering för dina Google Analytics 4 egenskaper. Detta är användbart eftersom du kan utvärdera vad som fungerar bäst för ditt företag och om det är hög tid eller inte att göra en fullständig övergång till den nya plattformen. Tänk på att det finns en stor chans att denna rekommendation ändras till "växla helt till GA4" under 2021.

För att börja implementera Google Analytics 4, använd installationsassistenten, där den i användargränssnittet presenteras som en “Upgradering till GA4” knapp. Du hittar den i Admin inställningar under Egenskaper.

Google Analytics 4 – Ett måste för SaaS företag?
Shann Holmberg
As head of growth at Lunar Strategy, I understand the significant shift away from traditional marketing strategies that Web3 projects require.

Is your gamefi project Losing growth momentum? - Strategies for growth in the bear market

Läs mer