• Twitter
  • Instagram
  • Discord
  • Telegram

Sälj mer med optimerade Shopping-kampanjer

Sälj mer med optimerade Shopping-kampanjer

Under min tid som Google Ads Merchant Center Specialist såg jag många shopping-kampanjer. Av dessa var det tyvärr många som inte presterade så bra som de kunde ha gjort. Många företag tycks tro att det räcker med att visa upp sina produkter via en shopping-kampanj och att det sedan automatiskt kommer leda till en stor försäljning. De glömmer att kunderna också måste kunna hitta produkterna ━ bland miljoner andra produkter. Det är ett faktum att lönsamma shopping-kampanjer inte blir det av sig själva. Så vad krävs för att optimera din shopping-kampanj för att få bästa avkastning? Jag kommer i den här artikeln att ge dig en kort introduktion till optimering av shopping-kampanjer.

Olika sätt att optimera kampanjerna

Det finns olika sätt hur du kan optimera dina shopping-kampanjer, beroende på om du har en vanlig shopping-kampanj eller en smart shopping-kampanj.

Ett sätt att optimera kampanjen på är att placera dina produkter i olika produktgrupper. På så sätt kan du lägga olika bud som motsvarar köparens olika avsikter och dina förväntningar på avkastningen. Detta kan bara göras med en vanlig shopping-kampanj, inte med en smart shopping-kampanj. Föredrar du en smart Shopping-kampanj med automatisk budgivning så kan du sätta dina produkter i olika kampanjer. På det sättet kan du ställa in olika mål för kampanjerna. Detta är perfekt för produkter med stor prisvariation.

Ett annat sätt är att ha flera kampanjer med samma produkter men olika kampanjprioriteringar. Återigen gäller detta för en vanlig shopping-kampanj och inte för en smart shopping-kampanj. Det här sättet är bra om du vill få ut mesta möjliga av säsongsförändringar eller om du vill rensa i lagret. Den här metoden kan också användas för att filtrera ut generiska sökningar till mer exakta sökningar.

En del av optimeringen som företag ofta tenderar att glömma är att optimera produkttitlar och produktbeskrivningar. Kanske för att det kan vara en tråkig uppgift, eller för att du har många produkter och att det är ett ansträngande jobb, eller kanske för att du är så bekant med dina egna produkter att för dig känns de självklara. Det är också lätt att glömma att ju mer information du ger om dem desto bättre, och desto mer troligt är det att dessa annonser kommer att matcha någons sökning på nätet.

Produkttitlar och produktbeskrivningar – varför är de så viktiga?

Till skillnad från andra kampanjer som sökkampanjer eller visningkampanjer finns det inga sökord som används i shoppingkampanjer. Nyckelorden kan hittas i titeln och i produktbeskrivningen. Du kan lägga till negativa nyckelord för att filtrera bort oönskade resultat. Magin ligger dock i hur du beskriver produkten, det är det som är nyckeln till framgång.

En kund kan se 60-70 bokstäver av de 150 bokstäverna som finns tillgängliga i produkttiteln. Trots detta är det viktigt att lägga in så mycket viktig information som möjligt. Detta eftersom titeln väger tungt när en sökning blir matchad med en annons. Detsamma gäller för produktbeskrivningen där du har tillgång till så mycket som 5000 bokstäver. Försök utnyttja alla, och om det inte skulle gå, eftersom det är ganska många, rekommenderar vi att du åtminstone använder minst 500 bokstäver för att beskriva din produkt. Tänk på det så här; ju mer du beskriver en produkt desto större är chansen att en kund har sökt på liknande eller samma ord.

Genom att göra detta och lägga till negativa nyckelord kan du nå framgång. Negativa sökord läggs till för att filtrera bort oönskad trafik, men optimerade produkttitlar och produktbeskrivningar kommer ta dig långt.

Ett tips är att aldrig skapa en smart shoppingkampanj och en vanlig shoppingkampanj med samma produkter och låta dem köra samtidigt. De kommer att börja kannibalisera på varandra och båda kommer långsamt att dö.

Vill du veta mer? Mejla mig på christina@lunarstrategy.com.

Sälj mer med optimerade Shopping-kampanjer
Christina Wilson
A late bloomer in the Crypto industry. With a passion for Macroeconomics and trading. Loves to find new gems, loves to learn and develop things.

Is your gamefi project Losing growth momentum? - Strategies for growth in the bear market

Läs mer