• Twitter
  • Instagram
  • Discord
  • Telegram

SaaS Marknadsföring Inför 2021 - Vad man bör och inte bör göra

SaaS Marknadsföring Inför 2021 - Vad man bör och inte bör göra

Affärsmodellen för SaaS saktar inte ner. I själva verket har SaaS lösningar blivit ännu mer framträdande sedan digital kapacitet blev ännu mer kritiskt sedan Covid-19-pandemin tvingade företag att ställa om till en fjärrarbete. SaaS utgifterna ökade faktiskt med 50% jämfört med 2018.

För att hjälpa till med skalning använder SaaS företag marknadsföring för att utveckla grundläggande marknadsföringsstrategier. Dessa strategier fokuserar på att öka värdet, nå målgrupper, generera leads och positionering på marknaden. Med tanke på vikten av marknadsföring bör du dock fokusera på rätt aktiviteter.

I den här artikeln kommer vi att sammanfatta vi vad som bör göras, vad som inte bör göras och de bästa metoderna för tillväxt för SaaS 2021.

Vad man bör göra

Värdera innehållsmarknadsföring: Innehållsmarknadsföring är fortfarande en av de mest kraftfulla marknadsföringsaktiviteterna 2021, trots överflödet av artiklar, videor, sociala inlägg, podcaster och bilder. Tricket är att skapa innehåll som framstår i mängden, är ytterst relevant för dina läsares köpsteg och typ och tar hand om leads och hjälper dem att slutföra. Enligt MarketingSherpa, är brist på vård av leads den vanligaste anledningen till att marknadsföringsleads aldrig konverteras till en försäljningen. Avkastningen från innehållsmarknadsföring tar fortfarande tid, men kostnaden för att göra det är relativt låg.

Marknadsför problemen: Känslor driver beslut, så fokusera på de problem som din lösning tar hand om, snarare än funktionerna. Om du tänker på vilket problem din lösning löser är det ämnet som du bör skapa innehåll runt. Ingen söker efter en funktion eller en produkt, människor söker lösningar på sina problem. Om du kan få kontakt med potentiella kunder på en emotionell nivå genom att fokusera på de problem de upplever och hur du kan hjälpa dem att lösa dem, har du redan fått en bra start.

Få ut det mesta av gratisprovperioden: Din kostnadsfria provperiod är det mest kraftfulla marknadsföringsverktyget du har till ditt förfogande, men många SaaS företag använder det inte till dess fulla potential. Ju fler personer som du kan få att registrera sig för en gratis testversion av din SaaS lösning, desto mer sannolikt är det att du kan konvertera dem till en försäljning. Ha en plan för förvärv genom en gratis provperiod på plats samt ytterligare steg för att slutföra dem när provperioden har börjat. Se till att den kostnadsfria provperioden är så enkel som möjligt, så att ingen friktion uppstår i detta skede.

Segmentera och förstå din databas: En oorganiserad databas som inte är segmenterad är rätt så värdelös idag. För att få resultat måste du se till att du förstår din databas - vem som finns i den, hur man segmenterar dem, vilka meddelanden som fungerar bäst för varje segment och så vidare. Ju mer du segmenterar, desto mer kan du använda relevant innehåll och meddelanden för att fresta dem. Företag som skickar samma e-post bulk till alla skickar i princip bara skräppost. Åtminstone borde du kunna dela upp din databas efter geografi, företagsbransch, grupperade jobbtitel eller roller och företagsstorlek.

Vad man inte bör göra

Att inte använda sociala bevis: dina nöjda kunder eller förkunnare av varumärket är dina bästa försäljare. Att få vittnesmål, rekommendationer, fallstudier och kundvideor är några av de viktigaste marknadsföringskanalerna för prenumerationsbaserade företag. Socialt bevis bygger förtroende och goodwill och kan vara mycket övertygande när man försöker konvertera leads. Om du har positiva meddelanden om din produkt, ropa ut det. Använd den för vård av leads, på sociala kanaler och på din webbplats. Och var inte rädd att be nöjda kunder att ge dig lite kundberättelser som rekommenderar dig.

Överdriv inte konverteringssidor: Det är frestande att pressa in allt bra med din SaaS produkt på en webbsida, men mindre är ofta mer. Speciellt för konverteringssidor som målsidor, gratis provsidor, sidor med funktioner och prissidor, lägg inte till för mycket på dem. Fokusera på den åtgärd du vill att prospektet ska göra på varje sida och utforma sidan med det i åtanke. Exempelvis fungerar målsidor som innehåller en mängd kopior som inte är relevanta för sidans primära åtgärd - till exempel nedladdning av ett innehåll - bara som en distraktion. Dra uppmärksamhet till vad du verkligen vill och låt dig inte frestas att överkomplicera saker.

Glöm inte att vara 'mänsklig': Det är lätt att automatisera allt 2021, men den mänskliga kontakten behövs fortfarande för att ge personlighet och skapa riktiga kontakter. Automatisering är utmärkt och fyller verkligen en funktion i rätt tid och plats, men oavsett om det är en chatbot eller ett automatiskt e-postmeddelande, kommer så småningom prospektet att vilja prata med en verklig person. Och den processen borde inte vara svår. Automatisering och teknik hjälper till att skala aktiviteter och effektivisera kommunikation, men det bör inte vara svårt att prata med en verklig person som kan skapa kontakt på en mer emotionell och personlig nivå.

Marknadsföring bästa praxis under 2021

Vi lever i en tid av ytterst personlig och skräddarsydd marknadsföring. Konsumenterna förväntar sig att marknadsförare använder den mängd data de har till sitt förfogande för att skapa unika och optimerade upplevelser för dem. För SaaS företag som verkar i den tekniska världen är förväntningarna ännu högre.

De saker man bör och inte bör göra som omnämnts ovan belyser några av de grundläggande förutsättningarna för vad som förväntas av marknadsförare idag. Kom dock ihåg att det inte finns någon strategi som passar alla, så testa vad som fungerar för dig och när du hittar något som gör det, fokusera mer ansträngningar på det.

SaaS Marknadsföring Inför 2021 - Vad man bör och inte bör göra
Tim Haldorsson
CEO of crypto and Web3 marketing agency Lunar Strategy, involved in the crypto scene since 2017. Provides forward-thinking Web3 marketing insight as a contributor to Cointelegraph, Rolling Stone, Daily Coin, NFT Plazas, and Finance Magnates.

Is your gamefi project Losing growth momentum? - Strategies for growth in the bear market

Läs mer